Facings op scheve tanden

Facings op scheve tanden

Facings worden gebruikt om verkleurde en/of scheve tanden mee te behandelen. Facings op scheve tanden laten zetten is een snelle manier van je gebit opknappen, maar is dit wel de ideale manier? Een aantal factoren en bijkomende aspecten moet je wel meenemen in je besluit.

Een beugel of facings op scheve tanden?

Facings op scheve tanden zetten kan technisch gezien bijna altijd. Toch kan het zijn dat de tanden zo scheef naar voren staan, dat de facings er alleen op kunnen als heel veel van de tand afgeslepen wordt. Als je op zich mooie gave tanden hebt is dat toch ook wel zonde. Facings op scheve tanden kunnen dus best veel tandmateriaal kosten.
Als je een beugel neemt, blijven je tanden tenminste helemaal intact. Nadeel is natuurlijk wel dat de behandeling veel langer duurt.

Facings op scheve, verkleurde tanden

Tandheelkundig gezien is de meest optimale behandeling om een beugel te nemen in plaats van facings op scheve tanden. Maar als je tanden ook nog eens erg verkleurd of te klein zijn, of de vorm is niet mooi? Dan zou je dus na de beugel alsnog facings moeten laten maken. Facings op scheve tanden laten zetten is in dat geval wellicht een goede keuze. Toch kan het soms een mooier eindresultaat geven om allebei te doen; eerst een beugel en dan facings.

Bij ruimtegebrek

Als je facings op scheve tanden laat zetten als een of twee tanden erg naar achter staan, is er vaak ruimtegebrek in de kaak. Dat betekent dat als er facings op gezet worden, deze tussen de andere tanden ’gepropt’ moeten worden. Het resultaat zal zijn dat er een paar hele smalle tandjes tussen de anderen staan. Dit geeft vaak een onnatuurlijk beeld en zal esthetisch niet altijd acceptabel zijn. In zo’n geval kan je dus beter geen facings zetten, maar toch echt een beugel nemen.

Wax-up laten maken

Vaak is het moeilijk om uit de losse pols te beoordelen of het esthetisch voldoende resultaat geeft om facings te zetten zonder beugel. In dat geval kan de tandarts een wax-up laten maken. Hiervoor moet je eerst happen voor gipsen modellen en kan de tandtechnicus met was (wax) de tanden de vorm geven die ze krijgen met facings. Zo kan je zien wat het resultaat wordt met facings en kan je beslissen of je een beugel nodig hebt of niet. Een wax-up wordt soms ook vergoed door de verzekering.

Facings op scheve tanden moeilijk te poetsen

Als je facings op scheve tanden laat zetten, en de tanden verschillen onderling sterk qua stand, dan moet je de facings best dik maken op de tanden die het meest naar achter staan. Dat betekent dat ze wel heel erg dik worden. Facings op scheve tanden staan dus met een relatief groot vlak tegen elkaar aan. Dat betekent dat je tussen de tanden/facings in, niet kunt poetsen. Dus facings op scheve tanden moeten echt elke dag geflost worden omdat er anders verkleuringen, tandsteen, aanslag en gaatjes kunnen ontstaan.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Producten voor mondverzorging

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Mondverzorging >


Geplaatst in: Facings