Porseleinen facings

Porseleinen facings worden gemaakt van een mengsel van keramische metaaloxiden die bij hoge temperaturen aan elkaar gesinterd worden. Hierbij ontstaat een transparante glasmatrix. De transparantie van een tand wordt nagebootst door precies de juiste hoeveelheid vertroebelingsmiddelen toe te voegen aan het porselein. Op deze manier kunnen diverse soorten porselein de transparantie van het tandbeen of glazuur nabootsen waardoor de porseleinen facing over het gehele oppervlak natuurgetrouw de tand nabootst. Pigmenten in het porselein zorgen voor een scala aan kleuren die gemengd gebruikt kunnen worden. Het porselein wordt in het tandtechnisch laboratorium verwerkt als poeder waaraan een vloeistof wordt toegevoegd en vervolgens in een porseleinoven gebakken. Dit is de reden dat porseleinen facings niet direct in de mond gemaakt kunnen worden, maar altijd in minimaal twee zittingen worden gemaakt.

Porseleinen facings, de behandeling

Porseleinen facings behandelingHet vervaardigen van porseleinen facings wordt gedaan in minimaal twee zittingen. In de eerste zitting zullen eventueel de tanden beslepen worden, daar waar de te corrigeren delen uitsteken naar voren of er zal een egaal dun laagje van het glazuur worden afgenomen. Dit hoeft maar heel weinig te zijn aangezien de facings soms maar enkele tienden millimeters dik zijn. Als de preparatie klaar is zal een afdruk genomen worden van de tanden. Deze afdruk is voor het tandtechnisch laboratorium. De kleur van de tand zal nauwkeurig bepaald worden en vaak zullen er foto’s gemaakt worden zodat de tandtechnieker de porseleinen facing goed kan laten lijken op de andere tanden. Als het nodig is zal er een tijdelijke restauratie worden gemaakt, maar alleen als er zoveel van de tanden afgeslepen is dat het gevoelig is voor koud en warm of als het esthetisch niet aanvaardbaar is om een week met afgeslepen tanden te lopen. Als er niet veel van het glazuur afgeslepen is, is het niet nodig om een tijdelijke restauratie te maken.

Het plaatsen van de porseleinen facing

Porseleinen facingsIn de tweede afspraak zullen de porseleinen facings eerst gepast worden. Als de kleur en vorm van de facings goedgekeurd zijn kunnen de facings geplaatst worden. Het glazuur van de tanden zal worden ge-etst met een zuur en worden behandeld met primer en bonding agent. Ook de facings worden behandeld met een speciale ets-vloeistof en een bonding agent. Hierna worden met een dun composiet cement de porseleinen facings op de tand geplakt. Als alles goed uitgehard is met een blauwe lamp worden de randjes met de resten cement gepolijst.

Voordelen

 • Porseleinen facings hebben een prachtige natuurgetrouwe esthetiek.
 • Het materiaal voor deze facings is veel gladder dan composiet facings en daardoor minder gevoelig voor verkleuringen.
 • Porseleinen facings gaan mede daardoor ook veel langer mee. Een porseleinen facing kan wel 10 jaar of langer heel mooi blijven. Dit is overigens heel erg afhankelijk van hoe ze gebruikt worden en hoe ze worden onderhouden. Iemand die knarst of nagels bijt en matig poetst zal veel minder lang doen met zijn porseleinen facings dan iemand die niet knarst en een perfecte mondhygiëne heeft.

Nadelen

 • Porseleinen facings zijn veel duurder dan composiet facings. Omdat porseleinen facings in een tandtechnisch laboratorium gemaakt moeten worden komen er tandtechniekkosten bij.
 • Er is een tweede zitting nodig voor het plaatsen van porseleinen facings. Soms is er zelfs een derde zitting nodig om kleurcorrecties uit te voeren nadat de porseleinen facing gepast is in de mond.
 • Reparatie van een porseleinen facing kan bijna nooit. Soms kan je wat repareren met composiet, maar echt mooi wordt het nooit. Bij breuk moet meestal een volledig nieuwe porseleinen facing gemaakt worden.
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Producten voor mondverzorging

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Mondverzorging >


Geplaatst in: De behandeling

2 gedachten over “Porseleinen facings

  1. Wendy Bericht auteur

   Voor het verwijderen van facings die gewoon goed vastgezet zijn worden kleine boortjes en polijstschijfjes gebruikt. Het kan vrij nauwkeurig zodat je na afloop gewoon je eigen tanden weer ziet, zonder dat ze beschadigd zijn. Als je het glazuur onder de microscoop zou bekijken kan het heel goed zijn dat het bovenste laagje glazuur inderdaad verwijderd is, of dat er nog een miniscuul laagje composiet of ‘lijm’ zit. Het eerste betekent dat er wat oppervlakkige schade aan het glazuur is waardoor dit glazuur minder sterk is. Een tijdje goed spoelen en poetsen met fluoride maakt het weer harder, maar zeker in het begin kan het gevoeliger zijn voor verkleuringen.
   De tweede mogelijkheid betekent dat er eventueel nog wat na gepolijst moet worden, waarmee de laatste restjes lijm verwijderd worden.
   Meestal is het verwijderen van de facings geen probleem, de tandarts zal uw tanden weer goed glad kunnen polijsten.

Reacties zijn gesloten.